Vijf elementen

De cirkel van de vijf elementen

De cirkel van de vijf elementen

Beweging en verandering worden beïnvloed door de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. De vijf elementen vormen samen één geheel. Elke verstoring van de natuurlijke cyclus leidt tot uitputting, lichamelijke en/of mentale vermoeidheid. Je bereikt opnieuw totale harmonie als je element per element terug in evenwicht brengt.
Schoonheid is je element in evenwicht. Daarom is het belangrijk om je eigen element te kennen.

Combinatie Oost & West

Ons lichaam bestaat uit materie en energie. Wij westerlingen richten ons vooral op het uiterlijk, de buitenkant, en maken enkel een analyse op basis van wat we zien. Maar niet alles raakt daarmee opgelost. Vandaar dat PHYTO 5 onze westerse kennis aanvult met oeroude wijsheid uit het Oosten.

Waarom deze combinatie?

Het moderne leven bevat allerlei oorzaken van stress: verkeerde voeding, klimaatverandering, onvoldoende lichaamsbeweging … Dit leidt tot een verstoring van de natuurlijke energiestroom door het lichaam. De gevolgen zijn in eerste instantie zichtbaar als esthetische problemen. PHYTO 5 zoekt de oorzaak van een esthetisch probleem door een diagnose van de reflexzones op gezicht en lichaam.

De PHYTO 5 energetische kalender

Hier vind je meer uitleg over de PHYTO 5 energetische kalender en hoe je deze praktisch kan gebruiken.

Ontdek jouw huidtype met de PHYTO 5-test

Ontdek hier je eigen huidtype, je natuurelement en de reflexzones van je gelaat.

Ontdek hier de Vijf elementen:

Vijf elementen hout

De cyclus van de vijf elementen start bij het hout. Het element hout staat voor de energiecirculatie. De houtproducten beschermen de huid tijdens de energetische lente, van 5 februari tot 17 april. Ze ondersteunen een optimale energiebalans en beschermen tegen de klimatologische invloed wind. De houtproducten zorgen voor een diepe reiniging van de poriën bij een vette huid en zwarte puntjes, en ze verhelderen pigmentvlekken. Het houtelement vertegenwoordigt de energiecirculatie, de spieren. Houtproducten verwarmen koude zones en verminderen cellulitis. De kernkracht van het houtelement is vitaliteit.

Vijf elementen vuur

Het houtelement gaat over in het vuurelement. Het element vuur staat voor de bloedcirculatie. De vuurproducten beschermen de huid tijdens de energetische zomer, van 6 mei tot 19 juli. Ze ondersteunen een optimale energiebalans. De vuurproducten zorgen voor verzachting, verfrissing en kalmering van de gevoelige huid en de huid met couperose. Vuurproducten helpen bij spataders, een verhit lichaam en transpiratie. De kernkracht van het vuurelement is uitstraling.

Vijf elementen aarde

Het element aarde staat voor het bindweefsel. De aardeproducten beschermen de huid tijdens de vier seizoensovergangen, van 18 januari tot 4 februari, van 18 april tot 5 mei, van 20 juli tot 6 augustus en van 21 oktober tot 7 november. De aardeproducten zorgen voor ontspanning en zuivering. Het element aarde wordt ingezet voor de behandeling van acne, onzuiverheden, cystes en grove poriën. Aardeproducten staan centraal bij de behandeling van overgewicht. De kernkracht van het aarde-element is zuiverheid.

Vijf elementen metaal

Het element metaal staat voor de veneuze bloedcirculatie en de lymfecirculatie. De metaalproducten beschermen de huid tijdens de energetische herfst, van 7 augustus tot 20 oktober. De metaalproducten vullen de mineralen weer aan en geven zuurstof. Ze verhogen de eliminatie van toxines via de lymfe. Metaalproducten worden gebruikt bij een droge, doffe en vale huid. Op het lichaam worden ze ingezet bij zware benen en lymfestagnatie. De kernkracht van het metaalelement is lichtheid.

Vijf elementen water

Het waterelement volgt het metaalelement op. Water staat voor de waterhuishouding. De waterproducten beschermen de huid tijdens de energetische winter, van 8 november tot 17 januari. De waterproducten verhogen de tonus of spankracht van de huid. Ze zijn aanbevolen bij huidverslapping, lijntjes en rimpeltjes. Waterproducten worden gebruikt bij vochtretentie en bij verlies van elasticiteit en stevigheid op het lichaam. De kernkracht van het waterelement is dynamiek.